Hindistan cevizi suyu ve paçuliyle açıldı. Beşinci dakikada şekersiz siyah çay kokusu geldi. Kirli kokan, kömür kokan, toz kokan reçineler. Çiğnenmiş pembe sakız. Yirminci dakikada açılış notaları tamamlanırken burun yakan paçuliden başka da bir şey kalmadı gibi…
Orta notalara gelindiğinde tatlı ahşaplar bizi karşıladı. Meşe fıçısı ve Gaiac ahşabı havasıyla Imaginary Authors markasının Memoirs of a Trespasser’ını; yanık çıra ve köknar aromalarıyla da aynı markanın Cape Heartache’isimli parfümünü anımsadım. Vanilya yaprağı. Nedense birinci saatten sonra Bond No. 9 – New York Amber’i andıran kokular almıştım. Ondaki gül efektlerini andıran hali vardı. Üst notalarında aradığımı bulamadığım parfümün orta notalarının sıradanlıktan uzak ve karmakarışık olduğunu görebiliyorum.
Sonlara gelindiğinde New York Amber’e daha fazla benzemese bile ondan daha güzel. Ayrıca Costume National daha eski olduğu için taklit biri varsa o da New York Amber olacaktır. Tatlı, siyah ve naneli çay gibi kokuyor. Yumuşak bir tütsü burnumu gıdıklıyor. Ballı çikolatayı andıran tatlı kokular. Parfüm öyle güzel bitiyor ki bitmemesini istiyorsunuz.Pozitif:
1) Çok kaliteli materyaller kullanılmış ve nota değişimleri müthiş.
2) Dışarıya çıktığınız an o üstünüzdeyse kalite eğrisi yukarılarda demektir.
Negatif:
1) Açılışı biraz sert ve kuru, tek eksiği de bu.Notalar:
Üst: Greyfurt, Kakule, Bergamot. (ck: hindistan cevizi, paçuli, reçineler)
Kalp: Tarçın, Kekik, Karanfil. (ck: ahşap, köknar, çıra, vanilya, gül)
Baz: Sandal ağacı, Paçuli, Laden. (ck: siyah çay, nane, bal, çikolata)
Tip: Oryantal, Baharatlı, Tatlı, Odunsu, Dumansı.
Cinsi: Maskülen
Üretim: Yeni Formül
Çıkış Yılı: 2009Koku rengi: Lacivert
Referans: Tatlı Paçuli
Konsantrasyon: Eau de Parfum
Parfümör: Dominique Ropion
Doktrin: “İnsanlar aşağılanamaz. Aşağılanma içimizdedir. Sahte ilahlar karşısında biz ancak kendi kendimizi aşağılayabiliriz.” – Simone Weil
Related posts
3 Comments
Bir Cevap YazınCevabı iptal et
Kategoriler
- ★ sinek ilacı (29)
- ★★ kötü (99)
- ★★★ güzel (111)
- ★★★★ önerilen (77)
- ★★★★★ şaheser (26)
- didaktik (26)
- eylencelik (23)
- film (1)
- hayat kanunları (19)
- hikaye (148)
- kitap (155)
- kokucuk dosyası (50)
- korona günlükleri (4)
- Parfüm (383)
- röportaj (3)
- tefrika (19)
Bu denli yüksek puan almış bi parfümü merak ettim doğrusu, en kısa zamanda denemeliyim. Bi parfümün yüksek puan almış olmasını illa kokusu güzel ya da marka çıtası yüksektir diye kullanılabilecek bir parfüm olarak gördüğümden değil, anosmi gibi; parfümün her saniyesinin -değişiklik göstersin göstermesin- mutlaka o anki durumunu yansıttığı ve kalite marjı oldukça iyidir diye bu kadar güveniyorum ondan yüksek puan almış bi parfüme… Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; bu sektörde "sözde" bu işin kitabını yazmış kişi/kişiler şirazesi kopmuş manasında iş yaptıkları süre boyunca gene de bir yerlere gelebiliyor olmaları gerçekten şaşırtıcı… Bunun sebepleri de; hepsinin birbirinin aynı, sıradan ve "çok yazan çok bilir" diye algıda alışkanlıktan beslenen bir körlük yarattıklarından dolayıdır diye düşünüyorum ki öyle görünüyor. Ben anosmi'nin hak etmek anlamında çok daha iyi yerlere gelmesi gerektiğini ve hatta geleceğini biliyorum. Bu istatistiksel olarak belli olan başarı oranı da şu kadar zaman içersinde gelinen yeri ve olması gerekenin gölgesini yansıtıyor. Çıkılan yolda koşarak gitmek yerine her adımını hesaplayarak, kendini eleştirerek, çoğunun kibirden gözlerini bürümüş havaitasyon melankolilerine aldırmadan, "gerçekten"insanları bilgilendirmek ve eğlendirmek amaçlı kurulan ve marjinal tavrıyla bu işin tekdüzelikle gitmeden de yapılabileceğini kanıtlayan anosmi'nin hak ettiği başarısını yürekten diliyorum…
genelde beğenilen bir parfüm. malum forumlarda da kitlesi pek çok. blogdaki 5* çoğu parfümü denedim ama ben hepsine 3 verdim. sanırım zevklerimiz uyuşmuyor. oysa ki parfümlerin hikayelerini pek sevmiştim
Genelde koku zevki değil de, kokunun zaman içerisinde notalarının değişip değişmediğini, içerik zenginliğini, sentetik ya da doğal kokmasını, özgünlüğünü falan değerlendiriyor Anosmi. Yoksa anladığım kadarıyla çok beğendiği bir kokuya sırf yukarıdaki kriterlere uymadığı için 3* verebiliyor, aksine hiç kullanmayacağı bir kokuya da 5* vermiş olabiliyor.