12900108073_5d379ac06b_b.jpg
Bir otomobil dergisi benden Bentley ile ilgili yazı istedi. Ben de içimdeki çelişkinin net örneğini şu yazıyla gösterdim.

Bir Bentley geçince gözümüzü üzerinden alamıyorsak, nedeni, geçmişten gelen tasarımının harika evrimidir. Peki neden lüks bir otomobile ihtiyaç duyarız? Kendimize ne kadar pahalı hediye alırsak o denli değerli hissederiz de ondan. Peki ıssız bir adada olsaydık, sürecek yollar olsa bile lüks araç ister miydik? Pahalı bir tişört, bizi güzel gösteren pahalı makyaj malzemeleri… Bunlara gerek kalmazdı. Biz kendimiz için değil, başkaları için mi süsleniyoruz? Bu soruyu kendinize hiç sordunuz mu:
Tembellik ettiğiniz bir pazar günü evde abiye kıyafet, ağır parfüm ve pahalı takılarla gezdiğiniz oldu mu?
Demek İngiliz yazar Aldous Huxley haklıydı,
“Onları seyredecek birileri olmasaydı, kaç kişi lüks otomobil satın alırdı?”
6505562505_3cbc5a02f4_o.jpgDaha kolay eş bulmak için evrimde gelişen erkek tavus kuşu gibi… Dışarıdan daha kolay belli olmak, aslında daha hızlı üremek için giyiniriz. Spor yapar, pahalı estetik operasyonlar geçiririz. Otomobillere servet dökeriz. Bütçemizin çoğunu onların bakım masrafları ve vergi giderleri oluşturur. Neolitik Çağ’da daha becerikli ve güçlü erkek ancak bir kadını elde edebilirdi. Kadın, sadece bu erkeğin kendini ve çocuklarını dış etkenlerden koruyacağına inanırdı. Günümüzün geçer akçesi de statü, başarı ve para. Onlarca apartmanınız olsa bile bunu kimse fark etmez. Fakat kredi ile aldığınız lüks bir araç, bankadaki milyonlardan daha etkilidir.

Bentley 2.4 ton ağırlığında tank gibi bir araba. 3 ay önce çukura girdiğimde ön iki amortisör patladı ve kaç lira fiyat çıkardılar dersiniz? 70.000 TL. (12.000 $)
17.1 Lt/100 km yakıt verisine inanmayın. Benim araç 100 km’de 22 litre benzin yakıyordu. Bu da kilometrede 1,5 TL demek. Bir elektrikli araçla aynı yolu 0,15 kuruşa gitmeniz mümkün. 6.0 motoruyla en zengin adamı bile iflasa sürükleyebilir. Köşkte yaşayan haza beyefendinin malını-mülkünü 6 ayda harcayıp dibine darı eken servet düşmanı oğluna özeniyorsanız bilemem!..40687393173_968c88a452_o.jpgÇoğu aksamı el yapımı olan aracın tavanı da deri döşeme. Bu üst kalite derileri tarımın olmadığı yerlerden ithal eden Bentley, dikenli tel, ağaç dalları ve sert tohum tanelerinin olmadığı ülkelerden seçtiği derilerdeki mikroskobik deliklerin de böylece önüne geçiyor.

Ön kaputun altına yerleştirilmiş W12 silindir 560 beygirlik motor 650 Nm tork üretiyor. Merak ediyorum, Bentley sahibi 10 kişiden 9’una sorsak 650 nm tork nedir? 331 tork olsa ne olur? Bunu bilirler mi? Hayır. Ben bile bilmem. Araç sahipleri ne yazık ki araçlarını yeterince tanımıyor. Yalnızca hava atmak için biniyorlar…

Otomobil Şirketleri 10 yıl sonraki teknolojiye sahipler. Ne yazık ki bize azar azar sunuyorlar. Finansal kaygıların izlerini taşıyan araçlar yerine, sahiplerinin onlara tutkuyla bağlanacağı otomobiller üretmelerinin zamanı gelmedi mi?

Benzinli motorlar %15, Dizel motorlar %20, Elektrik motorları ise %80 verime sahipler. Artık Bentley, bir elektrikli araç üretmekte gecikmedi mi?.. Eğer siz de gül aromalı vazelin kullanarak sağlam bir kazığa oturmak istiyorsanız, hemen bir Bentley edinebilirsiniz.
440022063_0_2
Doktrin: “Sen vazelin değilsin, herkesi memnun edemezsin.” – Şeyma Subaşı