Dörtnala koşan yorgun atın sırtındayken terli yelelerini kavrayarak üstüne abandığınızda burnunuza vuran yapışkan ıslaklık… Zehir gibi koyu bergamot. Tozlu paçuli ama bu kez ıslak. Meşe yosunu bu kadar mı güzel kullanılır. Çürük yosun kokusu. Kolunuzda iz bırakan yağlı bir koku. Kirli bir koku. Saldırgan, sert. Çok erkeksi, itici. Hayvan gibi sert, ezici. Baskın karakter bir erkeğe giydirdiğinizde “cuk oturabilir” doğru kullanıldığında üstünlüğüyle karşısındaki kadını ıslatır!.. Acı bergamot, çürük limonlar… Manolya, acı zakkum yaprağı, lavanta… Kopya çekmeden burnumun aldıkları bunlar…

Orta notalara gelindiğinde koku yumuşayarak beni şaşırttı. Çoğunlukla kokular açılışı yumuşak geçirirken, genelde orta, ama en çok da baz notasında hayvansal elementleri salarak sertleşirler. Bu koku ise açılışta sert vurdu, ortalarda yumuşak jelibonlu fatih ü*eğe döndü… Kokmasın diye tuzlanmış kaba deri. Tütün var mı yok mu? Öyle değişik tütün benzeri koku yayılıyor. Çok emin olamadım. Diyeceksiniz ki: “Tütün gibi belirgin notayı nasıl ayıramazsın?” Ah işte öyle saklamışlar ki işte, belirgin olsa!… Paçuli, üst notalarda da kalp notasında da aynı etkiyle görev yapıyor. Nasıl azalarak gitmez inanamıyorum. Çok ağır görev verilmiş parfümde ona. Çok erkeksi menekşe. En az Narciso Rodriguez – For Him’deki kadar sert ve vurucu! Siyah misk ortalarda belirgin. Aslında açılışta da vardı ama bu kadar güçlü değildi. Eski kokan, tozlu kokan, küflü bir sandıkta yıllaca unutulduktan sonra kapağı açıldığı o anda etrafa yayılan yeşil-kahverengi koku moleküllerinin dansıyla sizi büyüleyen; eski olduğundan bir yandan burun büken, bir yandan da şarap gibi yıllanmışlığına saygı duyulan eşsiz bir eser bu! 

Sonlara gelindiğinde paçuli inatla en baskın element. Yanmamış kibritin kükürtlü ucu gibi kokuyor. Kuru nane kokusu alıyorum. Sonlardaki tarçın müthiş. Kimyon benzeri karışık baharatlar var. Belki ıtır çiçeği. Kalıcılık üst seviye, fark edilirlik baz notasında hafifledi. Bir edt.’ye göre gene de standardın üstünde. Nadir bulunan, piyasada sınırlı sayıda kalmış bu eşsiz eserin yakında size yeni formülünü de yorumlayacağım.
13870901783_b94f259dda_b.jpg
Pozitif:
1) Caron’un ortaya çıkardığı en nefis koku.
2) Fiyat/performans olarak parfüm birçok rakibini (Amouge, By Kilian, Serge Lutens) eziyor. Kısıtlı miktarda param olsaydı ve niş parfüm kullanmak isteseydim tercihim yalnızca Caron ürünleri olurdu.
3) Bize en çok eşlik edecek kalp notasındaki baharatların dansı müthiş. Her erkek denemeli.

Negatif:
1) Raflarda gördüğünüz bilindik parfümlere benzemeyen, eski kokan yapısıyla benimsenmesi güç bir koku.
2) Fazla maço bir yapınız yoksa, parfüm sizde emanet duracaktır.Notalar:
Üst: Bergamot, Mandalina, Limon.
Kalp: Karanfil, Kişniş, Lavanta.
Baz: Oakmoss, Vetiver.
Tip: Baharatlı, Çiçeksi, Hayvansı, Yeşil, Odunsu.
Cinsi: Maskülen
Üretim: Eski Formül, Nadir Bulunan
Çıkış Yılı: 1985Koku rengi: Yeşil Çamur
Referans: Baharatlı Yosun
Konsantrasyon: Eau de Toilette
Parfümör: Richard Fraysse

Doktrin: “Toplum diye bir şey yoktu, varsa da ilgim yoktu.” – Trainspotting