55: Bergamot’u da inceleyek bakak. Zaten nerdeyse her iki parfümden üçü bergamotla açılıyor. Yeşil limon kabuğu rendeli 80 derece alkollü kolonya.
10. dakikada kıyılmış soğan benzeri kokular geliyor. 40. dakikada pudralı terebentin gibi kokuyor. 2. saatte var ile yok arası. Parfüm olarak kullanmak güç. Bir kolonya olarak şans verilebilir.
Meyveleri küre ve armut şeklinde olduğundan mütevellit bergamot ismi Türkçe “Bey Armudu” sözcüğünün bozularak önce İtalyanca’ya (Bergamotta) ardından da Fransızca’ya (Bergamote) geçmesiyle oluşmuştur.
Pozitif:
1) Başlangıç ekşi ekşi akıyor.
Negatif:
1) Güçlü girizgah çabuk irtifa kaybediyor.
Konsantrasyon: Eau de Toilette
Üretim: Yeni Formül
Çıkış Yılı: 2010
Cinsi: Unisex
Parfümör: Vedat Ozan
Koku rengi: Yeşil
Doktrin: “Anneme reklamcı olduğumu söylemeyin… O beni bir genelevde piyanist sanıyor!” – Jacques Séguéla
Related posts
1 Comment
Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et
Kategoriler
- ★ sinek ilacı (29)
- ★★ kötü (99)
- ★★★ güzel (111)
- ★★★★ önerilen (76)
- ★★★★★ şaheser (25)
- didaktik (26)
- eylencelik (23)
- hayat kanunları (18)
- hikaye (148)
- kitap (155)
- kokucuk dosyası (50)
- korona günlükleri (4)
- Parfüm (381)
- röportaj (3)
- tefrika (19)
Bergamotun güzel kokusunun ilaç olarak kullanılmasıyla başlayabiliriz. Bergamot çiçeğini ve meyvesini koklamak salgın hastalıklarda önleyici olarak önemliydi. Bir yerde çıkan ve hızla yayılan salgın hastalık zamanında (Veba günlerinde) hastalanmamak için meyve ve çiçeği koklamalıydı. Bergamot’un kokusundaki etki salgın hastalıklarda çok faydalı olup, hastalığın zararlarını dağıtıp, uzaklaştırırdı.
Herhal bu sebepledir ki her iki parfümden üçü 🙂 bergamot ile açılıyor. Ama soğancıkın kokusu hiç de cazip gelmedi şu an bile kokusunu hissedebiliyorum. Anosmi'yi bu yüzden seviyorum öyle doğal yorum yapıyor ki o anda kokuyu hissedebiliyorum. Tabii Bergamotun diğer yabancı hallerini de es geçmemek gerekli. Teşekkürler Anosmi seninle araştırma ruhumuzda gelişiyor.
Almanca Bergamottenbaum
İspanyolca’da bergamota
hiçbir şey karşılıksız değildir biz karşılık beklemesekte… Jacques Séguéla