Vişneli şurubumuz da geldi… İlk on saniye ardından vişneli puro. Demek vişneyi bastıran tütün ve deri elementleri kullanılmış. Tütsüyle yanıklık sağlanmış. Gül ağacı. Kişnişi andıran kuru ot yanıkları. Altta naylon yanığı gibi bir koku var. ‘Acaba itici tütsü kullanımından mı kaynaklı?’ diye düşünüyorum; benzeri Christian Dior – Oud Ispahan’da da burna batıyordu.
Orta notalara gelindiğinde altlardan yanık kahve tadı alıyorum. Vanilya ile az eklenmiş olsa da en ağır basan tatlılık hala vişneninki. Vişne ve vanilya karışımının burnumu yoran halleri heliotropin adı verilen vanilya ve kiraz karışımı organik bileşenin parfümde kullanılmış olabileceğini düşündürdü. Vişneli bir puro ancak böyle kokabilirdi. Ortaların kalitesi beklentimin altında kaldı. Hem kokunun fazla değişim göstermeyen yapısı hem hala dipten gelen naylon tadı böyle düşünmemi sağladı. Yanık gül yağı. Sıcak kakao.
Sonlara gelindiğinde ortaların zayıflamış halini andırıyor. Keşke fotoğrafta göründüğü kadar net bir bal kokusu alsaydım. Hissedemedim bile. Vişneli puroyu alttan ısıtan sıcak baharatlarla son buluyor.
Benzerlikler üzerine;
Pure Havane: Back to Black vişneli şurupla açılıp vişneli puro-deri ve pudra ekseninde kalitesi düşerek bitiyor; Pure Havane ise serin pasta ile açılıp, soğuk-tatlı puroyla devam edip vanilyalı tütünle sonlanıyor. Yalnızca puro kullanılması iki parfümü birbirine benzer kılmaz.
Pozitif:
1) Çarpıcı açılışını herkes denemeli.
Negatif:
1) Parfümün burun yoran bir yapısı var.
2) Sonları duyulamayacak kadar zayıf ve belirsiz.Notalar:
Üst: Bergamot, Ahududu, Papatya, Kakule, Kişniş, Küçük hindistan cevizi. (ck: vişne, gül ağacı, kişniş)
Kalp: Oakmoss (ağaç yosunu), Bal, Paçuli, Vetiver, Tütsü, Sedir ağacı. (ck: kahve, vanilya, tütsü, gül yağı, kakao)
Baz: Ambergris, Labdanum reçinesi, Bourbon vanilya, Acı badem. (ck: kuru baharatlar)
Tip: Baharatlı, Oryantal, Gurme, Meyveli, Pudralı, Tatlı, Odunsu, Dumansı.
Cinsi: Unisex
Üretim: Yeni Formül
Çıkış Yılı: 2009
Koku rengi: Bordo
Referans: Vişneli Puro
Konsantrasyon: Eau de Parfum
Parfümör: Calice Becker
Doktrin: “Yaptığımız şeyler için pişmanlık zamanla geçer. Ne var ki yapamadığımız şeylere pişmanlığın çaresi yoktur.” – Sydney J. Harris
Related posts
3 Comments
Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et
Kategoriler
- ★ sinek ilacı (29)
- ★★ kötü (99)
- ★★★ güzel (111)
- ★★★★ önerilen (76)
- ★★★★★ şaheser (25)
- didaktik (26)
- eylencelik (23)
- hayat kanunları (18)
- hikaye (148)
- kitap (155)
- kokucuk dosyası (50)
- korona günlükleri (4)
- Parfüm (381)
- röportaj (3)
- tefrika (19)
By Kilian'ın en popüler parfümlerinden biri back to black. genelde bariz nota değişikliği göstermeyen parfümler tercih edilirlik açısından nedense daha önde oluyorlar. yorumu okurken bunu farkettim.
Bazen yeni bir bilgi okursun, depolarsın ve o an başka kişilere de paylaşmayı beyninin hükmetmesine izin verirsin. Bu edindiğin bilgilerle sen de bi öğreti susarsın okuyucuna. İşte bu bir bilgi yumağı oluşturur bir yandan da… Kısır döngü mantığıyla yaklaşır, aklında tutunan bilgileri kendince derler ve cesurca susarsın kişilere… Sonra biri; senin için çok önemli, çok değerli biri senden daha cesurca düşüncesini farklı bir açıdan dile getirir ve sen de bundan yüksüneceğine tam tersi, özeleştiri gibi görünen ama aslında sana bir şeyler katan bu değerli insanın düşüncesini gururla susarsın bu kez okuyucuna… Aslında burada arkada yatan gizli anlam, öğretiyle beraber daha büyük bir şeyler katıyor okuyucuya… Edinilen bilgi paylaştıkça, üzerine bilgi eklendikçe değer kazanıyor bu anlamda. Bunu fark edip, zıt bir düşünceyi eleştiri olarak görmeden onurla bilgi yumağı haline getirmek başka bir erdemlik öğretisi anlamını doğuruyor farkında olmadan… Ben de burada bunu gördüm ve imrendim. Hayranlıkla okudum tekrar tekrar… İki zıt ama güzel düşünceler başka bir pencereden aslında ortak bi öğreti olarak göründü ve öğreticilikten daha önemli değerler kattı bana…
Encre Noire -Lalique ve Costume National – Scent Intense yorumlarını bekliyoruz