Mango meyvesi arkasına saklanmış çiçekler ilk burna çarpan… Sümbül. Kabuğu soyulmuş kakule. Dişi bir menekşe. Mango meyvesi dışında alttan gelen bir tatlılık var çıkaramadığım… Pembe biber taneleri. Safranı andıran yenibaharımsı karışık kokular. Malta benzeyen buğdayımsı tatlı bir tat. Bergamot. Portakal çiçeği (neroli) ile bende açılış tamamlanıyor. İlk on dakikası fazlasıyla feminen olan koku yirminci dakikada hafif kuruyarak erkek tarafına az da olsa dayandı. Üst notaları okuduğumda ahududu ve liçi meyvesine rastlıyorum. Ahududu: Mango ve sümbül karışımı olarak duyumsadığım kokular. Liçi meyvesi: Okuduktan sonra gerçekten koku o meyveyi hatırlatıyor. Küçükken okul önlerinde kağıt külahlarda satılan liçi, kabuğu pembemsi kırmızı renkli ve sert bir meyve. Acımsı olan ve yenilmeyen kabuğu minik ve ele batmayan dikenlerden oluşur. Meyvesi yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda ve tatlıdır.
Orta notalara gelindiğinde bergamotun acı tadı daha da belirginleşti. “Meşe yosunu acaba bu parfümde nasıl dururdu?” diye düşünmeden edemiyorum. Az da olsa sert ayak izleri bırakıyor parfüm. Ylang ylang çok yumuşak kullanılmış. Ya beyaz misk şimdi var ya da baz notasında ortaya çıkacak. Kara üzüm kabuğu gibi kokuyor. Burnumla parfümdeki bir çok kokuyu tanımlayamadım. Notalarda yazanlara gelince: Frezya çiçeği çok hafif, ama normalde bunu çıkarmak çok zor. Zambak ve gülün karışık yumuşaklığını zor da olsa alabiliyordunuz. Adı geçen sedir benim üst notalarda yazdığım pembe biberi çağrıştırıyor olsa gerek. Paçuli ise kalp notasında hiç çıkmadı. Parfüm doğru zamanlarda elementleri algılatamıyor.
Sonlara gelindiğinde koku ortadaki halinden fazla da değişik değil. Formülü için çok uğraşıldığını söyleyemem. Burnumun aldıkları: hafif bir amber, onun arkasına saklanmış pembe yumuşak bir deri ve beyaz misk. Kalıcılığı iyi olan parfümün fark edilirliğini orta olarak belirledim. Çiçeksi bir koku ve feminen. Erkek kullanımına hafif dirsek teması dışında yaklaşmadı. Her mevsim kullanılabilir. Özellikle orta notalarından sonra yakın temas dışında kokuyu karşınızdakiler alamayacaktır; çünkü çok hafif. 6-8 defa sıkmak ancak yetecektir. İki yıl boyunca erkek versiyonunu kullandığım Diamond’un kadın versiyonunu sizlerle paylaştım. Son olarak diplerde bir tatlılık var ve almak o kadar zor ki. Sanırım vanilya ile bitirmek istemişler. Tıpkı benim gibi…Pozitif:
1) Çarpıcı açılışı kendini koklatıyor.
2) Bu kokunun bende bir yeri var sanırım.
Negatif:
1) Bir edp. nasıl bu kadar hafif olur? Ey Daymınt!
2) Özellikle kalp notası elementleri belli-belirsiz.Notalar:
Üst: Ahududu, Liçi meyvesi. (ck: sümbül, kakule, mango, menekşe, bergamot, portakal çiçeği)
Kalp: Frezya çiçeği, Vadideki zambak, Paçuli, Gül, Sedir. (ck: bergamot, ylang ylang, siyah üzüm)
Baz: Amber, Vanilya, Vetiver. (ck: amber, vanilya, deri, misk)
Tip: Fresh, Çiçeksi, Meyveli, Pudralı, Tatlı.
Cinsi: Feminen
Üretim: Yeni Formül
Çıkış Yılı: 2007
Koku rengi: Beyaz
Referans: Kakuleli çiçek
Konsantrasyon: Eau de Parfum
Parfümör: Thierry Wasser
Doktrin: “Bir insanın kendine ait olan, onu yalnızlığa giderken eşlik eden ve kimsenin ona verip ve kimsenin ondan alamayacağı ŞEY: Bu, sahip olduğu her şeyden veya onun başkasının gözünde ne olduğundan çok daha esaslıdır.” – Arthur Schopenhauer
Related posts
2 Comments
Bir Cevap YazınCevabı iptal et
Kategoriler
- ★ sinek ilacı (29)
- ★★ kötü (99)
- ★★★ güzel (111)
- ★★★★ önerilen (77)
- ★★★★★ şaheser (26)
- didaktik (26)
- eylencelik (23)
- film (1)
- hayat kanunları (19)
- hikaye (148)
- kitap (155)
- kokucuk dosyası (50)
- korona günlükleri (4)
- Parfüm (383)
- röportaj (3)
- tefrika (19)
Gözle görülmeyecek gerçekler bir nevi somut hale getirilircesine sunulmuş ve bu hazzı okuyucuya anlatım doyumluluğunun en üst seviyesiyle yansıtmış iki değerli betimleme… Eminim bu yazıları yazarken gözle görülmesi bile zor ve göreceli olan konuların, bilgilerin önyargısız şeklini öğretebilmiş olmanın gönül rahatlığı hissedilmiştir. Bilmediğim ve düşünseydim de bu kadar tarafsız şekilde bulamamış olacağım kıstasları öğrendim. Konumuz gereği; bir parfüm şişesini bile her göz aynı güzellik – çirkinlik olarak göremez / göremeyebiliyor. Kokusuna göre iltimas gösterebiliyoruz. Bazen doğrunun da aslında doğru olmayabildiğinin ayrışımını yapmalıymışız demek… Hakikat ile gerçekliğin farkını inceden (adeta hissettirerek) öğretmiş olan 2 ama ayrı 1 değer…
farklı algılamayı başarabilenler farklı gözlerle görebilenlerdir. ancak çoğu insan da neyi nasıl görmek istediği daha önemlidir. algıda seçicilik desek de o anda nasıl hissetmek istiyorlarsa öyle düşünerek kendilerine bir nevi acı çektirme yöntemini kullanırlar. toplumumuz acıyı seviyor, küçük emrah döneminin etkisi olsa gerek 🙂 bunun için yapabilecek birşeyimiz yok. her kötülüğün içinde bir iyilik yatar. önemli olan iyi kısmı arayıp bulabilmek.
İyi nedir ? insanda güç duygusunu, güç istemini, gücün kendisini yükselten herşey.
Kötü nedir ? zayıflıktan doğan herşey.
Mutluluk nedir ? gücün büyüdüğü duygusu, bir engelin aşıldığı duygusu.
Nietzsche