Acı misket limonuyla başladık bakalım. Kolonya kokan asitli yapıya sahip üstleri. Bergamot. Limonlu dondurma. Limonlu un kurabiyesi. Menekşe. Meşe yosununa bulanmış deri kokusu ağır basıyor 5. dakikada. Bazı reçineler; sanırım opoponax. Sedir ve paçuli benzeri kokular var ama onlar ortalarda kendine yer bulur. Kirli bir yanı da var. İlk on dakikası her burunun seveceği türden değil. Tatlı külü andıran yapay aromalar…
Orta notalara gelindiğinde renkli ve vida desenli pasta mumunun dışında eskiden yalnızca elektrik kesintilerinde evde eksiği fark edilen, bi koşu bakkaldan kapılan beyaz mumun parafinli, donyağlı kokusu. Paçuli şimdi devrede. Kör olmayasıca kuruttu parfümü ayol! Ylang ylang çiçeği. Sedir ağacı. Açılışta reçine olduğunu bildiğim ama ismini bilemediğim labdanum reçinesi Serge Lutens – Arabie’de kullanılmıştı. Aynı zamanda Arabie’de mandalina kullanılırken burada portakal tercih edilmiş. Bu kokuda ona hafif benzer yanlar var. Hurma, incir, karanfil ve mandalina kabuğu rendesi gibi tuhaf element denemeleriyle Arabie eşsiz bir oryantaldi. Kırmızı biber, saman, istiflenmiş odun kuruları. Köye geldik herhalde!
Sonlara gelindiğinde Büyük beklentilerle koklamıştım. Düş kırıklığı yaşadım. Koklarken yansız davranmak için şişesinin görkemini ve markanın karizmasını bir kenara bıraktım. Bunu yapmak o kadar zor ki! Gözlerimi kapattım ve herhangi bir parfümü kokluyormuşum gibi yaptım. Ünlü Pepsi Testi’nde* olduğu üzere… Taraf tutmadığım zaman kokunun çok iyi olmadığına karar verdim. Günlerdir düşünüyorum da: “Son iki parfüme 80’er puan verdim. Acaba iyi markaları kayırıyor muyum?” Aslında değil. “Ya da elimdeki dekantların merak ettiklerimi, sevdiklerimi deneme sıralamasında öne aldığım için mi puanlar yüksek?” Belki… Merak etmeyin, Kobe hakkından fazla alamayacak. Sonlarda koku çok değişmedi. Kalp notasının hafifleyen tadı gibi. Tarçın, kuru erik ve tonka fasulyesi. Biraz da sandal ağacı. Koku bu şekilde benden ayrıldı.
*ABD’de bilim adamlarının yaptığı bir beyin tarama testi ile Coca-Cola ile Pepsi arasındaki tercihin bilimsel incelemesi yapıldı. Gözleri bağlı denekler Pepsi’yi seçti. Ancak, görerek yaptıkları tercihte Coca-Cola’ya yöneldiler.Pozitif:
1) Turunçgilleri seviyorsanız, parfüm sizi turuncu’ya boyar. Turunçgilleri yemeyi severim, koklamayı değil.
Negatif:
1) Parfüm şişirildiği gibi başyapıt değil.
2) Bu paraya bu parfüm: Çok pahalı!
Notalar:
Üst: Bergamot, Labdanum reçinesi, Portakal. (ck: meşe yosunu, deri, menekşe, limon)
Kalp: Neroli (Portakal çiçeği), Petitgrain (Portakal esansiyel yağı). (ck: paçuli, saman, ylang ylang, sedir, parafin, kırmızı biber)
Baz: Amber, Benzoin, Öd ağacı, Gül ağacı, Storax yağı, Tonka fasulyesi. (ck: tarçın, kuru erik, tonka fasulyesi, sandal)
Tip: Narenciye, Baharatlı, Tatlı, Odunsu.
Cinsi: Maskülen
Üretim: Yeni Formül
Çıkış Yılı: 2009
Koku rengi: Turuncu
Referans: Limonlu Dondurma
Konsantrasyon: Eau de Parfum
Parfümör: Jacques Flori
Doktrin: “Hiçbir şeye cesaret etmeyen, hiçbir şeye ümit beslemesin!” – Friedrich
Related posts
Kategoriler
- ★ sinek ilacı (29)
- ★★ kötü (99)
- ★★★ güzel (111)
- ★★★★ önerilen (76)
- ★★★★★ şaheser (25)
- didaktik (26)
- eylencelik (23)
- hayat kanunları (18)
- hikaye (148)
- kitap (155)
- kokucuk dosyası (50)
- korona günlükleri (4)
- Parfüm (381)
- röportaj (3)
- tefrika (19)